Je komt een nieuwe cursusgroep binnen, je maakt voor het eerst kennis met je schoonfamilie of jullie gaan dubbeldaten met de nieuwe vriend van je beste vriendin. Hoe kijk jij naar nieuwe mensen? Maak jij je eerder kleiner (ik heb echt niets te melden, ze zijn allemaal veel interessanter) of bekijk jij nieuwe mensen met een zekere arrogantie? (niet echt mijn niveau mensen)

Iedereen kijkt anders, heeft een ‘ander venster op de wereld’. Vaak kan je een patroon herkennen, hoe je naar jezelf kijkt en naar anderen. Er zijn drie gedragspatronen de vaak leiden tot de Ongeluksroute: de moralist, de calimero en de criticaster. De vierde, de Accepeerder helpt op de Geluksroute te blijven.

De moralist

Merk je dat je vaak kritisch bent op anderen? En vind jij vaak dat anderen het jou lastig maken?  En vind jij dat jij het vaak beter doet dat anderen? Dan past dit gedragspatroon waarschijnlijk bij jou. 

Het effect van dit gedragspatroon hiervan kan tweeledig zijn. Anderen worden soms een beetje bang voor je omdat je vaak kritisch op ze bent en zullen zich gaan aanpassen en willen voldoen aan jouw normen. Anderen worden rebels en denken ‘rot maar op’. Rebels of bang, beide werken niet verbindend. Anderen missen bij jou een stuk zelfreflectie en zullen niet graag met je zijn.

De calimero

Ga je er meestal van uit dat anderen het beter weten dan jij? Of alles eigenlijk beter kunnen dan jij? En vergeef je anderen kleine fouten wel, terwijl je jezelf bij iedere kleine tegenslag de grond inboort?

Het effect van dit gedragspatroon is dat je vaak onder-gedrag vertoont bij anderen. Je maakt je kleiner. Dit kan als gevolg hebben dat anderen voor je gaan zorgen of de neiging hebben je te stimuleren en voor je op te komen. Maar dit kan ook doorslaan in irritatie. Je wordt in ieder geval minder serieus genomen.

De criticaster

Heb jij eigenlijk structureel commentaar op jezelf en anderen? Het glas is bij jezelf en bij anderen half leeg. Eigenlijk is niemand goed genoeg en jijzelf ook niet?

Het effect van dit gedragspatroon is dat je vaak niet tot actie komt, het is toch nooit goed genoeg en als anderen dingen ondernemen heb je er commentaar op. Deze negativiteit kan veel irritatie kan oproepen.

De Accepteerder

Je accepteert over het algemeen jezelf en anderen, in alle facetten. Iedereen heeft mooie en minder mooie dingen, inclusief jezelf. Ook imperfecties zijn welkom.  Het effect van deze accepterende houding is dat je jezelf niet groter of kleiner maakt dan anderen waardoor anderen zich geaccepteerd en gezien voelen. Waardoor gesprekken effectiever worden en je goed kunt kijken wie wat nodig heeft. Je kaart problemen aan op het moment dat ze zich voordoen, op een niet aanvallende manier waardoor veel besproken kan worden, oplossingen gezocht kunnen worden en geen zegeltjes gespaard.

Welke herken jij het meest bij jezelf? Denk eens terug aan een ruzie of conflict met anderen. Welk van deze vensters heb jij dan het meest gebruikt?

Als je je herkent in de criticaster, oefen in mildheid. Doe jij vaak als calimero, geef dan dagelijks complimenten aan jezelf.  Zie je de moralist in jezelf, kom van je troon en zie het mooie in de ander. Mildheid helpt, gewoon omdat we allemaal mensen zijn!

Tip: je kan deze oefening ook met een ander doen en de ander vragen welke hij het meest bij jou herkent en in welke situaties?

Wil je meer hierover leren? Lees dan het boek en doe mee met de cursus!

gedragspatronen