De Supermancheck

Superman

Ben jij ongevraagd aan het helpen? Of probeert iemand jou continu te ‘redden’?

Een veelvoorkomende valkuil is de superman (m/v):

De superman is een heel aardig en hulpvaardig type. Hij is wijs en verstandig, en heeft een speciale gave: het spotten van mensen in nood. Hij ziet het meteen wanneer iemand gelukkiger zou kunnen zijn en helpt zelfs mensen die niet om hulp hebben gevraagd. Hij denkt namelijk graag voor anderen en vóelt gewoon dat iemand die zielig kijkt of iets zegt over een vervelende kwestie zijn hulp nodig heeft. Hij ziet voor een ander al snel hoe die zijn leven kan optimaliseren, met bijvoorbeeld een andere partner, een uitdagender baan of een personal trainer die hem een schop onder zijn kont geeft. Dat helpen een reflex is, is logisch, want anderen helpen vóelt ook lekker. Nou ja, in het begin dan, als het je het gevoel geeft dat je nuttig bent. Dus je denkt dat je op de geluksroute zit. Maar als het te lang duurt, word je vaak moe van het helpen. Dan wil je dat de ander zélf iets gaat doen. En als dat niet gebeurt, dwaal je zo naar de ongeluksroute.

En ik (Anne) kan het weten. Want ik was vroeger zelf de ultieme superman met cape en alles.

O, wat wilde ik anderen graag helpen. Ik stond dag en nacht klaar met wijze raad voor mijn vrienden en vriendinnen. Maar door schade en schande (en een paar coachopleidingen) heb ik geleerd wat de gevolgen zijn van dit tomeloze ‘redden’. Vroeg of laat gaat het je de keel uit hangen om de problemen van anderen op te lossen of raak je geïrriteerd als degene die je aan het helpen bent maar niet verandert. Diegene kan op zijn beurt moe van jou worden. Na het zoveelste goedbedoelde advies denkt hij: rot op met je tips, en voelt hij zich gefrustreerd of niet serieus genomen

Ben jij een superman? Met het schema van de Supermancheck kan je precies zien of je op een gezonde, goede manier aan het helpen bent – of dat je aan het supermannen bent. Wel eerlijk beantwoorden!

Klik hier om de Supermancheck te downloaden, zodat je altijd kan checken of jij (of iemand anders) aan het Supermannen is. In de video hieronder neemt Anne stap voor stap de Supermancheck met je door. 

 

Met De Geluksroute leer je hoe je voorkomt dat je moe wordt van helpen en het gevoel krijgt dat anderen over je grenzen heen gaan. Je leert hoe je meer afstand kunt nemen van de problemen van anderen, waardoor je beter kunt omgaan met de impuls om de ander te willen redden. En hoe je kunt zorgen dat helpen leuk blijft als je het wél moet doen. Ook leer je hoe je moet omgaan met mensen die bij jóu aan het supermannen zijn. Dan blijf je samen op de geluksroute, wordt degene die met een probleem zit écht geholpen en beland je niet op een dwaalspoor. In De Geluksroute online cursus vind je een aantal effectieve oefeningen om niet meer automatisch in de supermanmodus te schieten.