Relaties zitten vol met ergernissen en ruzies. En ruzie maken is menselijk, maar wél irritant. Zeker als bonje (op het oog) het gevolg is van iets onzinnigs en futiels – het bekende dopje dat niet op de tandpasta wordt gedraaid. Ruzies en irritaties brengen niet bepaalt het beste in je naar boven. Je kijkt door een gekleurde bril naar de ander en bent gericht op wat jíj voelt en vindt. En conflicten die op een verkeerde manier gevoerd worden, zorgen ook nog eens voor een verwijdering, en kunnen zelfs leiden tot een breuk tussen mensen. Ze zorgen kortom dus voor een hoop narigheid.

Voordelen van ruzie maken

Je kunt hier ook anders naar kijken. Het goede nieuws is namelijk: er zitten ook heel veel voordelen aan ruzie maken. Ruzies, mits goed gevoerd, kunnen zelfs zorgen voor meer verbinding en een beter contact. En voor meer verdieping en intimiteit. Mijn moeder bijvoorbeeld is een goede ruziemaker. Ze kan ineens ontploffen. Ze kon vroeger heel boos worden als ik te laat thuiskwam, als ik mijn deur dichtgooide, als ik haar de silent treatment gaf, als ik geen boodschappen wilde doen. Ik leerde vroeg om te gaan met boosheid. Ik schrok er niet van. Maar mijn moeder is ook een uitprater. Als we ruzie hadden gehad wilde ze praten. Bij het woord praten gingen mijn ogen spontaan rollen, wat haatte dat woord. Maar mijn moeder hield vol en het werd altijd uitgepraat. Terugkijken, tot op het bot uitpraten, analyseren, zodat we elkaar weer helemaal snapten. En een oplossing bedenken voor de volgende keer. Mijn moeder is ook een sorry-zegger. Na een ruzie kon ze oprecht zeggen dat ze spijt had van haar boze toon en haar woorden. Vervolgens kon ik ook sorry zeggen voor het feit dat ik de deur hard had dichtgesmeten, stiekem naar een vriendin was gaan, of gezegd had dat ik haar nooit meer wil zien. En mijn moeder is ook een oplosser. Ze wil altijd kijken hoe we dit de volgende keer anders kunnen doen. Wat we nodig hebben en hoe deze situaties te voorkomen.

beter leert kennen, kan dit zelfs je relatie verstevigen, waardoor er meer verbinding ontstaat.

Genieten van ruzie maken

Ik heb dus vroeg geleerd dat het niet erg is als de ander boos is. Als je het maar uitpraat, sorry kan zeggen, het analyseert en bespreekt hoe je het voortaan kan oplossen. Deze vaardigheden helpen om op de Geluksroute te blijven.

Laatst zat ik met mijn vriend op een van de meest idyllische plekjes in Griekenland. Wijntje, tzatziki, gegrilde vis en uitzicht op zee. En ineens uit het niets escaleerde ons gesprek. Bah. Dit kun je alleen niet voorkomen. Ineens kan je samen op de Ongeluksroute terechtkomen, hoe groot de liefde ook is. Maar daarna heb je een keuze, blijf je daar of sla je af naar de Geluksroute. Door te doen wat mijn moeder mij leerde: uitpraten, sorry zeggen voor je boosheid, accepteren dat iemand even boos was en je de woorden met een korrel zout kan nemen, samen kijken wat er gebeurde en een Geluksstap zetten. 

Wat levert ruzie maken op?

Het helpt als je kunt beseffen dat conflicten je (relatie) ook iets opleveren:

Meer zelfkennis

Als er een conflict ontstaat, betekent dit in de regel dat jouw grens is overschreden. Je leert jezelf dus beter kennen, en kunt de volgende keer beter voor jezelf zorgen en sturen op jouw eigen behoefte.

Achterste van je tong

Je laat even zien wat je wilt, voelt en denkt. Dit maakt dat de ánder jou beter leert kennen en het contact tussen jullie zich kan verdiepen.

Opluchting

Het kan ontzettend opluchten om alles eruit te gooien en even lekker ruzie te maken. Soms klaart het de lucht, zeker als de ergernis al een tijdje in de lucht hing.

Verbinding

In rust met elkaar praten en de ruzie uitdiepen kan zorgen dat je samen oplossingen verzint. Doordat je elkaar

Leer meer over hoe je jouw Geluksroute bewandeld door het boek te lezen!

genieten van ruziemaken