De regels van het daten zijn echt niet te doen! Date regels zijn tegenstrijdig en ingewikkeld.

  • ‘Je moet hard to get spelen maar niet té’.
  • ‘Je moet laten zien dat je de ander leuk vindt maar niet desparate doen’.
  • ‘Je moet de lat hoog leggen, maar niet onmogelijke eisen stellen’.
  • Je moet direct vlinders in je buik voelen, of toch níet, de liefde kan ook groeien.
  • ‘Je moet jezelf zijn maar ook niet praten over exen, niet zeuren, niet opscheppen.

Deze date regels worden opgesteld om afwijzing en daarmee pijn te voorkomen. Daters doen dit zelf, na een paar blauwtjes. Ze denken gelijk: ik had ook niet zo snel moeten appen, ik had niet zo eerlijk moeten zijn. En dit soort tips worden ook gedeeld door hun omgeving, die uit bescherming, goed bedoelde adviezen delen in de vorm van date regels, do en dont’s. 

Iedere dater heeft een droom: ik swipe naar rechts en de prins of prinses die ik vind maakt mij nog heel lang gelukkig. Alleen die droom, dat de eerste date is meteen raak is, komt niet vaak uit. Vaak heb je de prins of prinses na twintig dates nog niet gevonden. Het brein is extreem gevoelig is voor afwijzing dus in no time reageer je reflexmatig. Na een aantal afwijzingen of mislukkingen beland je snel op de ongeluksroute. Bij elke afwijzing wordt je date alarm strakker afgesteld en nemen het deel van je brein het over met de oeroude reflexen: fight, flight, freeze, alsof je in levensgevaar bent.

Herken je de volgende reflexen bij het daten of volgen van date regels?

  • Fight: Als ze niet snel terugappt: ‘Belachelijk stom mens, zoek het dan maar uit! Of denken: ‘Wat een sukkel’, als hij meer op zijn telefoon kijkt dan naar jou.
  • Flight: Bij te eager gedrag niets meer van je laten horen. Ik had ooit een tweede date met een man die meteen begon over de zomervakantie naar zijn favoriete camping met al onze kinderen. Ik werd Spaans benauwd en van een derde date is het nooit gekomen. Maar ook direct denken: ‘laat dan maar zitten’ als je ontdekt dat je nieuwe vlam zijn tinderprofiel nog aan heeft. Wat ze Ghosting noemen, namelijk zonder iets te zeggen van de radar verdwijnen is ook een flight reactie. Soms is de angst voor afwijzing zo groot dat je niet eens de eerste stap zet. Ik heb een vriendin die snel denkt: ik ben toch niet leuk genoeg en stuurt niet eens die eerste like.  Jammer dat al die mannen nooit hebben geweten hoe leuk zij hen vond.
  • Freeze: Jezelf niet kunnen zijn. Het laatste drama van het daten: je bent zo gespannen of verliefd dat je leukste grappige zelf niet tevoorschijn komt.  Normaal ad rem en grappig maar in aanwezigheid van je vlam komt er niets meer uit je en door je jezelf saaie verhalen vertellen en komt er niets leuks uit je.

Hoe blijf je nou wel op de Geluksroute bij het daten? Luister niet naar de date regels, wees gewoon jezelf.  Ook al ben je dan soms iets te eerlijk, of laat je te veel van jezelf zien. En ben een beetje mild en lief voor jezelf. Realiseer je dat daten heel leuk kan zijn maar ook super eng is, gewoon omdat je reflexen overuren draaien!

Genieten van ruzie maken

Ik heb dus vroeg geleerd dat het niet erg is als de ander boos is. Als je het maar uitpraat, sorry kan zeggen, het analyseert en bespreekt hoe je het voortaan kan oplossen. Deze vaardigheden helpen om op de Geluksroute te blijven.

Laatst zat ik met mijn vriend op een van de meest idyllische plekjes in Griekenland. Wijntje, tzatziki, gegrilde vis en uitzicht op zee. En ineens uit het niets escaleerde ons gesprek. Bah. Dit kun je alleen niet voorkomen. Ineens kan je samen op de Ongeluksroute terechtkomen, hoe groot de liefde ook is. Maar daarna heb je een keuze, blijf je daar of sla je af naar de Geluksroute. Door te doen wat mijn moeder mij leerde: uitpraten, sorry zeggen voor je boosheid, accepteren dat iemand even boos was en je de woorden met een korrel zout kan nemen, samen kijken wat er gebeurde en een Geluksstap zetten. 

Wat levert ruzie maken op?

Het helpt als je kunt beseffen dat conflicten je (relatie) ook iets opleveren:

Meer zelfkennis

Als er een conflict ontstaat, betekent dit in de regel dat jouw grens is overschreden. Je leert jezelf dus beter kennen, en kunt de volgende keer beter voor jezelf zorgen en sturen op jouw eigen behoefte.

Achterste van je tong

Je laat even zien wat je wilt, voelt en denkt. Dit maakt dat de ánder jou beter leert kennen en het contact tussen jullie zich kan verdiepen.

Opluchting

Het kan ontzettend opluchten om alles eruit te gooien en even lekker ruzie te maken. Soms klaart het de lucht, zeker als de ergernis al een tijdje in de lucht hing.

Verbinding

In rust met elkaar praten en de ruzie uitdiepen kan zorgen dat je samen oplossingen verzint. Doordat je elkaar

Maak je eigen date regels en leer meer over hoe je jouw Geluksroute bewandeld door het boek te lezen!

date regels