Complimenten moet je rondstrooien! Omdat diegenen die je complimenten geeft daar beter van worden, en liever en effectiever en leuker. Complimenten krijgen versterken je zelfbeeld. Ze activeren het centrum in je hersens dat dopamine aanmaakt, wat een goed gevoel geeft. Complimenten halen het beste in de ander naar boven. Bovendien krijg je zelf door het complimenten geven meer oog voor het positieve in de ander. En het leuke is, zelf word je ook blijer.
Compenseren met complimenten geven
Het lijkt zo vanzelfsprekend, een complimentje geven als iets goed gaat. Maar toch doen we het allemaal te weinig. Wist je dat tegenover een negatieve opmerking, een verbeterpunt of kritiek, vijf (VIJF!!!) complimenten staan om de boel weer een beetje recht te trekken. Dat betekent dus dat als je tegen je collega zegt dat je baalt dat hij niet vandaag zijn stukken heeft gestuurd, dat je om de denkbeeldige rekening weer op 0 te krijgen, vijf waarderende dingen moet zeggen. Dat klinkt wel als veel he. Dan ga ik het nog erger maken: in een liefdesrelatie is dat zelfs 1 staat tot 8. Dus je partner heeft 8 (ACHT!!!) complimentjes nodig om je gemopper over de vaatwasser te compenseren.
Je zou denken dat we elkaar daarom allemaal met complimenten om de oren zouden strooien. Nou bestaan er wel complimenten-strooiers. Extreem goede complimenten gevers. Zij zien het altijd als je naar de kapper bent geweest, blijven maar zeggen hoe heerlijk je eten is en zeggen elke ochtend tegen hun partner: wat heerlijk om je stralende gezicht weer te zien.
Maar er zijn ook veel mensen die hier een stuk zuiniger mee zijn. Ze geven pas een compliment als iets echt uitzonderlijk goed is. Omdat ze het niet gewend zijn te kijken naar wat goed en mooi is. Omdat ze gewoon niet gewend zijn te benoemen wat ze goed vinden. Omdat een compliment slijmerig kan overkomen. Omdat ze de ander niet willen verwennen. En ik ken ook managers die niet willen dat hun medewerkers lui worden.
Verschillende compliment nemers en gevers.
Er zijn dus grote verschillen in hoe mensen complimenten geven. Zo zijn er ook verschillen in hoe mensen complimenten ontvangen. Niet iedereen houdt van complimenten krijgen. Je hebt bijvoorbeeld notoire compliment-afwijzers. Omdat ze zich er heel ongemakkelijk bij voelen. Omdat ze er achterdochtig van worden. Omdat ze een kritische stem in hun hoofd hebben die vrijwel meteen toeslaat. Dit zijn types die complimenten gelijk downsizen (‘Joh dat jurkje is een oud hennes-ding’), niet geloven (‘Hij lult maar wat…’) of er iets achter zoeken (‘Wat wil hij van mij’)?
Compliment-afwijzers en complimenten-zuinigerds zijn vaak opgegroeid in een setting waar weinig complimenten gegeven worden en er werd eerder benoemd wat beter kon en wat niet goed genoeg is. Ik noem dit vaak dat je bent opgegroeid ‘bij de koelkast’. Mijn moeder groeide bijvoorbeeld op bij de koelkast. Mijn oma bekeek elk rapport van mijn moeder zeer kritisch, richtte zich op die ene onvoldoende in plaats van op alle andere prachtige cijfers. Koelkast-mensen stoppen elk compliment die ze krijgen weer in de ‘koelkast’. De compliment-aanbidder en strooier is vaak opgegroeid bij de kachel. Ze kregen veel complimenten. Voorwaardelijk, omdat je iets goed deed (‘Jij maakt de mooiste schilderijen’) en onvoorwaardelijk (‘Ik hou van je gewoon om wie je bent’). Voor hen is het makkelijker om complimenten te geloven en te waarderen.
En jij? Ben je opgegroeid bij koelkast of bij de kachel? Waren de complimenten voorwaardelijk of onvoorwaardelijk? En ben jij een compliment-afwijzer of een compliment-aanbidder? Ben je zelf een complimenten-strooier of meer te typeren als complimenten-zuinigerd?
Complimenten zijn de smeerolie van de Geluksroute. Dus als je ziet dat je een compliment-afwijzer bent probeer dan wat milder te kijken wanneer iemand iets leuks tegen je zegt. Vertrouw mensen, laat ze op je inwerken, vraag om complimenten. Vraag meer en meer en meer, totdat ze landen en je een compliment-aanbidder wordt. En als je wat zuinig bent met het geven van complimenten, neem jezelf voor om iedere dag iemand minstens 1 compliment te geven. Probeer eens een complimenten strooier te zijn. Het maakt elke relatie leuker.
Leer meer over complimenten in De Geluksroute het boek!