Mijn ex en ik spraken een andere liefdestaal, het is niet voor niets mijn ex. Ik wilde heel graag horen wat hij leuk aan mij vond en intieme wijnavond voor zijn open haard eindigde steevast met ruzie. Ik ging na een paar glazen voor de zoveelste keer vissen naar complimenten en hij vond dat ik zeurde. Ik moest langzamerhand toch wel weten wat hij leuk aan mij vond. En hij zei dat hij het juist heel vaak liet zien dat hij van me hield. Hij was die avond namelijk nog naar de Appie gegaan voor mijn lievelingschocolade!
Een vriendin vertelde me laatst ook een grappig voorbeeld. Ze was met haar kersverse vriend naar romantisch Antwerpen gegaan. Ze vroeg hem of hij het wel leuk met haar vond. Hij raakte haar nauwelijks aan en zei niet dat hij genoot. Zijn antwoord was bevestigend: anders had ik je toch wel op de trein gezet?
5 talen van de liefde
Complimenten geven: Als je deze liefdestaal spreekt, bloei je op van complimenten en waardering die geuit wordt in woorden. Ik hou van je en je ziet er mooi uit vandaag hoor je graag. Beledigingen en nare woorden blijven je ook lang bij.
Tijd en aandacht geven: ‘show, don’t tell’ zou het motto zijn van deze liefdestaal. Wanneer je deze taal spreekt, vind je het belangrijk tijd door te brengen waarin jij en je partner aandacht voor elkaar hebben. Afspraken uitstellen, niet echt luisteren kan dan als kwetsend worden ervaren.
Cadeautjes geven en krijgen: Als je deze liefdestaal spreekt, geniet je van het feit dat de ander attent is, aan jou gedacht heeft terwijl jullie niet samen waren en inspanning heeft getoond om voor jou wat te regelen. Een verjaardag vergeten of een onpersoonlijk cadeau geven waar niet over na is gedacht valt vaak niet goed.
De ander helpen: Een vaatwasser inruimen of je van het werk halen als het regent omdat je weet dat iemand daar blij van wordt. Het zijn allemaal uitingen van liefde als je deze taal spreekt. Door het verlichten van de lasten van de ander toon jij immers je liefde. Luiheid en afspraken niet nakomen worden als heel vervelend ervaren als iemand deze taal spreekt.
Lichamelijk contact: Deze taal draait niet alleen om seks maar ook om het geven van een knuffel, tegen elkaar aanzitten tijdens het Netflixen of hand in hand lopen op straat. Wanneer iemand lichamelijk afstand neemt kan dat voelen als afwijzing.
Wat kun je nou met deze wetenschap? Vraag je partner eens naar zijn liefdestaalvoorkeur. Wanneer voelt hij zich door jou geliefd? Als je hem complimenten geeft, als je lekker tegen hem elkaar aanligt op de bank of als je de auto naar de garage hebt gebracht? Vraag hem eens of hij wat mist of meer zou willen hebben. Vertel hem ook eens wat jouw liefdestaal is en waar je blij en minder blij van wordt.
Door zo’n open gesprek te voeren laat je zien wat er in jouw hoofd gebeurt als de ‘verkeerde’ taal wordt gesproken en kan je vertellen wat je nodig hebt. Door deze kwetsbaarheid ontstaat verbinding en begrip en blijf je op de Geluksroute.
Wil je weten hoe je nog beter op jouw Geluksroute kan blijven? Lees het boek!