Eerlijke gesprekken zijn belangrijk

Het is voor een duurzame relatie belangrijk om af en toe een eerlijk gesprek te voeren, bijvoorbeeld na een ruzie of gedoe. Dan kan je in alle rust vertellen wat er nu precies in je hoofd gebeurde en reflecteren op wat er misging. Wat dachten en voelden we allebei, wat werd als kwetsend ervaren, en hoe is dit een volgende keer te voorkomen? Vertel wat er vanbinnen bij je gebeurde en wat je toen naar buiten toe allemaal deed.

Het eerlijke gesprek is een superbelangrijke stap, omdat het de lucht klaart en jij jezelf kunt laten zien in al je kwetsbaarheid. De volgende keer is het daardoor makkelijker voor de ander om jou te begrijpen, waardoor hij meer rekening met je kan houden en vice versa. Het is heel erg de moeite waard om hiervoor de tijd te nemen.

tips thuiswerken

Wat zijn de 6 stappen van een effectief gesprek?

 

De meesten van ons gaan moeilijke gesprekken liever uit de weg, want het kan eng zijn om iets te zeggen of soms ben je bang iemand te kwetsen. Maar als je oprecht soepel contact wil, zul je toch echt moeten aankaarten wat je dwarszit. Anders kunnen jullie het ook niet samen oplossen. Gelukkig kan ik je wel helpen om dat gesprek zo constructief en effectief te voeren met de zes stappen voor het eerlijke gesprek. Hiermee zorg je dat de ander écht hoort wat jij zegt zonder zich aangevallen te voelen, en kunnen jullie je allebei kwetsbaar opstellen. Vaak komen daar juist hele mooie dingen uit. Dit zijn de stappen:

 

  1. Wat is jouw intentie met het gesprek? (Tip: Beschrijf dit met positieve woorden)
  2. Benoem het gedrag dat je lastig vindt zo objectief mogelijk. (Tip: Vermijd oordeel en aannames)
  3. Welk effect heeft dat gedrag op jouw gedachten, gevoel en gedrag? (Tip: Stel je kwetsbaar op)
  4. Wat isjouw behoefte? (Tip: Geef hier niet een pasklare oplossing)
  5. Herkent de ander dit? (Tip: Vraag hoe het is om dit te horen)
  6. Wat is jouw verzoek? (Tip: Beschrijf geen eis maar een wens)

Deze stappen zijn megabelangrijk en hét geheim van hoe je een goed gesprek voert. Daarom hebben we er een poster van gemaakt: een mooi vormgegeven geheugensteuntje waar de stappen op staan. Hang deze op op een plek waar je ‘m vaak ziet (zoals de WC, geen grap!), dan zie je af en toe dat je vooral het gesprek aan moet gaan én hoe je dat moet doen.

Klik hier om de poster te downloaden!

Hoe voer je een moeilijk gesprek

 

De do’s en don’ts van een eerlijk gesprek voeren

Als je tijdens zo’n eerlijk gesprek het stappenplan uit de Geluksroute volgt, dan kan je helder vertellen wat je stoort zonder de ander aan te vallen. Dan is de kans het grootst dat de ander daadwerkelijk luistert naar wat je zegt. Het is niet makkelijk om een eerlijk gesprek te voeren, en het kan ook snel ontsporen.

Kijk maar naar deze video waarin Anne enkele don’ts demonstreert – en ook hoe het wél moet.